diumenge, 10 d’agost del 2008

Nota - 8

1479 – Succeeix la conjuració dels Pazzi que causa gran commoció a Florència. Leonardo dibuixa el cos de Baroncelli , penjat el 29 de Desembre per l 'assassinat de Juliano de Medici. Apareix Tommaso Giovanni Masini, conegut com Zoroastro, persona que acompanyarà Leonardo al llarg de la seva vida. es dóna també la primera manifestació de Leonardo com a tècnic i enginyer: proposa elevar el Baptisteri de Sant Giovanni de Florència, per col·locar sota un basament amb escalinates. Al 1480 serà el moment també del Sant Jeroni (1480, Pinacoteca Vaticana), pintura inacabada. El sant es representat com un penitent en el desert, que és format per un paisatge àrid amb petites formacions rocoses. El rostre del sant expressa un gran sofriment.

Es troben també els primers contactes amb Lorenzo de Medici, encara que no sembla que fos mai un dels seus protegits o dels preferits.


1481 - Leonardo rep dels monjos de Sant Donat en Scopeto l' encàrrec de fer un quadre d' altar en un termini de 30 mesos: serà "L' adoració dels mags" inconclusa i conservada a la Galeria dels Uffizis, una de les millors obres del seu període florentí. La Verge està asseguda amb el Nen Jesús al mig de l’escena. El Nen rep l’homenatge dels tres Reis Mags, que s’agenollen amb gran reverència. Al voltant hi ha molts més perdonatges, en diferent posicions. La majoria centra la seva atenció en la Verge i el nen, però d’altres miren cap a al cel, possiblement a l’ estrella de Betlem.