divendres, 8 d’agost del 2008

Nota - 7

L' anunciació (1472-75, Uffizi)


1472
- Leonardo apareix inscrit en el registre de la Compagina di San Luca
com a pintor florentí.

La seva primera obra reconeguda és L' anunciació (1472-75, Uffizi).


Es creu que també va pinta La verge del clavell (1470 Alte PinakotehK, Munich), encara que no és del tot segur. Un altre obra d’aquesta època és el Baptisme de Crist (1472, Museu dels Uffizi, Florència) obra de Verrochio en la que col·labora Leonardo. És anecdòtic el comentari que fa Vasari al respecte d’aquesta obra ja que diu “ Andrea trabajaba en una tabla que representaba el bautismo de Cristo por San Juan, para la cual Leonardo pintó un ángel que sostenía unos ropajes, y a pesar de su juventud lo hizo tan bien, que el ángel era mejor que las figuras pintadas por su maestro, debido a lo cual éste no volvió a tocar los pinceles, avergonzado de que un muchacho supiera utilizarlos mejor que él” .

Leonardo freqüenta encara l 'estudi del Verrochio, junt amb el de Perugino, Llorenç di Credi i Botticelli.


Però potser el més destacat d’aquest període és el seu primer retrat, considerat com la primera obra mestre, Retrat de Ginebra de Benci (1474-76, National Gallery Washington). (Imatge a l'esquerra) És un quadre petit en el que destaca el rostre de la retratada, pàl·lid, rodó, melancòlic que llueix sobre l’ obscura vegetació. Segueix el model dels pintors flamencs.


1476 - Denúncies anònimes acusen Leonardo de sodomia amb el seu model Jacopo Saltarelli de la que és finalment absolt. És bastant acceptada la tesis de que Leonardo era homosexual, fet bastant tolerat en cercles artístics però perseguit per la justícia.


1477 - Leonardo obre el seu propi taller a Florència. El 10 de Gener de 1478 la "Senyoria" encarrega a Leonardo un quadre d' altar, destinat a la capella de Sant Bernat del palau Vell; aquest quadre no arribarà a ser pintat.


Surt la primera obra coneguda del seu taller, La madonna Benois (Ermitage, Sant Petesburgo).


La Madonna Benois