dimecres, 20 d’agost del 2008

Nota - 17

Ambrogio de Predis

1504 - 25 de Gener: per encàrrec de la Senyoria es reuneix a Florència una comissió d' artistes per deliberar sobre la ubicació que s' assignarà al "David" de Miguel Àngel.
1 d' Abril: primer pagament per "La batalla d' Anghiari" per a la sala del Gran Consell del Palau Vell . son dues ocasions de trobar-se amb Miguel Àngel i que va fer sortir la rivalitat entre ells, l’enfrontament entre dues personalitats molt fortes, dos genis.


En aquesta ciutat crea escola sent els seus seguidors més notables Ambrogio de Predis, Luini i Solàrium i els espanyols Hernán Yañez de l'Almedina i Hernando Plans que van ser els primers que van propagar el leonardisme fora d 'Itàlia.


Mor Ser Piero, pare de Leonardo, una relació pare – fill, que està plena de preguntes sense resposta.

La Senyoria adopta el projecte de Leonardo per a la desviació de l' Arno, encara que fracassarà.


1505 - El governador Carles d' Amboise crida a Leonardo a Milà. La Senyoria de Florència li concedeix un permís de tres mesos que Carlos farà prolongar. Bramante rep l' encàrrec de reconstruir Sant Pere a Roma. És l’ època que intentarà cosntruir una màquina per volar.


1507 – Carles d’Amboise és un gran admirador de Leonardo que l’invita al seu castell. Anirà a la seva vila de recreo a planificar els jardins. S 'encarrega a Leonardo organitzar els festejos per a l' entrada de Lluís XII a Milà. Es nombrat "Pintor ordinari i enginyer" del rei de França. Per aquesta època coneix a Francesco Melzi, qui es convertirà en el seu deixeble i serà l' hereu dels seus manuscrits, la publicació del qual projecta llavors.


D' aquesta segona estada a Milà destaquen les obres següents: la segona versió de la Mare de Déu de les roques (1507-08, National Gallery) i Santa Anna amb la Mare de Déu i el Nen (1510, Louvre).