divendres, 15 d’agost del 2008

Nota - 12

1489 - S' encarrega a Leonardo la part mecànica dels jocs i el dibuix dels adorns i vestits per a la festa organitzada pel matrimoni de Gian Galeazzo Sforza.

22 de Juliol: Pietro Alamanni, ambaixador de Lorenzo el Magnífic a Milà, comunica en una carta a aquests els dubtes de Ludovic el Moro sobre la capacitat de Leonardo per realitzar l' estàtua eqüestre.

És una època d’intensos estudis anatomistes i on crearà el famós Home de Vitrubi, model de les proporcions anatòmiques ideals, basat en la possibilita d’inscriure un home que fos anatòmicament perfecte dintre d’un cercle i un quadrat però que Leonardo va ser capaç de superar creant un cànon més perfecte que el de l’antiguitat.


Home de Vitrubi


1490 - 13 de Gener: Leonardo entrega els dissenys per a la festa del paradís.
23 d' Abril: comença el manuscrit C i reinicia el monument a Sforza.
8 de Juny: amb motiu d' una discussió sobre el Duomo de Milà, Leonardo es troba amb Francesco di Giorgio, el qual ho porta amb ell a Pavia. Aquí se l' anomena "enginyer ducal".

Salai entra a l' estudi milanès de Leonardo: té deu anys i viurà 25 al costat del mestre. La seva entrada es registrada per ell mateix a un quadern com “Giacomo vino a vivir conmigo en el día de Santa Magdalena de 1490”. Època del retrat anomenat La belle ferronière, (1490 Louvre).


La belle ferronière


1493 – S 'exposa el model del "Gran Cavall" al castell de Milà, sota un arc de triomf, amb el motiu del casament de Blanca Sforza amb l' emperador Maximiliano.