dimarts, 19 d’agost del 2008

Nota - 16

1502 - Leonardo passa al servei de Cèsar Borja com a enginyer militar. Assisteix al setge d' Urbino i al saqueig de la biblioteca, on descobreix un manuscrit d 'Arquimedes. Recorre Itàlia central de fortalesa en fortalesa. Realitza viatges d' inspecció a pavia, Urbino, Pesaro, Rimini, Imola, Perusa, Siena, Orvieto, etc. Durant aquesta època coneixerà Maquiavel. Participa en l’ intent fracassat de desvia el curs del riu Arno.

1503 - Leonardo torna a Florència, on s' inscriu novament en la corporació de pintors. Se li encarrega, junt amb Miguel Àngel, la decoració de la Sala Gran del Palau de la Senyoria, l’anomenada Batalla d’Anghiari, de la que no es conserva res. La pintura havia de representar la victòria dels florentins sobre les tropes milaneses. Juntament amb la composició de Leonardo, havia d’estar La batalla de Cascina de Miguel Àngel. El dinamisme i dramatisme de l’obra de Leonardo el podem observar avui dia en els estudis preparatoris, en que es veuen quatre genets lluitant per la possessió d’un estendard. Les figures dels florentins estan representades amb una gran deformació de cares i cosso possiblement per emfatitzar la lluita i la seva ferocitat.


En aquets moment, Juli II és escollit Papa. El 1503 torna a Milà on realitza un monument eqüestre per a la tomba de Trivulcio (1511-12).


És quan és pensa que realitza la seva obra més coneguda, retrat de Mona Lisa o Gioconda (1503-06, Louvre). Aquest retrat representa a Lisa Gherardini, casada amb Bartolomeo del Giocondo, dona nascuda el 1479. l' obra va ser adquirida per Francisco I per 12.000 francs.


Mona Lisa