divendres, 22 d’agost del 2008

Nota - 19

1512-1513 - Començament del replegament dels francesos. Restauració dels Medici. El 24 de Setembre de 1513 Leonardo abandona Milà en companyia de Salai i de Melzi i viatja primer a Florència i desprès a Roma atret pel mecenatge del Papa Lleó X de Medicis, Durant Octubre roman a Florència. Al Desembre, Leonardo arriba a Roma al servei de Julià de Medici.

Mort de Juliol II. Li succeeix Juan de Medici amb el nom de Lleó X. Leonardo roman a Roma, on s 'hostatja en el Belvedere del vaticà, de Julián de Medici. Allí prossegueix amb els seus treballs científics i s' interessa pel dessecament de les Lagunes Pontines. Inspecciona les fortificacions dels ducats de Parma i Piacenza.

D 'aquesta etapa destaquen Sant Joan Baptista (1510-13, Louvre)on es veu clarament l’aplicació de la tècnica del sfumato, que fa aparèixer a Sant Joan com una criatura de llum que emergeix d’un fons quasi negre. La llum prové de fora del quadre, lo que simbolitza que Sant Joan no és l’origen sinó el receptor de la llum divina. El quadre il·lustra així els primers versicles de l’ Evangeli de Sant Joan. En el Bacus (1511-15, Louvre), Leonardo torna a interessar-se per el tema de Sant Joan Baptista, però aquest cop es representat de cos sencer, assegut davant d’un paisatge muntanyós. Amb el gest de la ma, assenyala al que ha de venir, Crist. Hi ha més detalls en el quadre que tenen a veure amb la simbologia cristiana. Més endavant, un pintor desconegut li afegiria els atributs de Baco.

Bacus

1514 - Roman a Parma, i després a Milà. Al 1515 es produirà la Victòria francesa en Mariñan.


1516 - Francisco I invita Leonardo a França, que s' estableix al castell de Cloux, prop d' Amboise, amb Salai i Francesco Melzi. Es dedicant a estudis arquitectònics per als castells reals, atribuint-se-li l' escala interior de doble volta del castell de Chambord.


1517 - En els primers dies d' Octubre, Leonardo organitza una festa en honor de Francisco I, al castell d' Argenten.

1519 - 23 d' Abril, Leonardo escriurà el seu testament. El 2 de Maig Leonardo mor al castell de Cloux als seixanta set anys.

Manoir du Cloux