dilluns, 18 d’agost del 2008

Nota - 15

1499 - Lluís XII de França envaeix Itàlia i esdevé la caiguda de Ludovic. Leonardo entra al servei del comte de Ligny, Luis de Luxemburg, qui ho col·loca com a enginyer militar. L' inesperat retorn de Ludovic el Moro modifica aquests projectes; però aquest és entregat als francesos i Leonardo abandona Milà.

1500 - Al Febrer es refugia a Mantua, on dibuixa el Retrat d 'Isabel d' Este ( 1500, Louvre). Isabel era una dama de la cort, molt culta, dominant i molt rica.


Al març, els venecians, davant el temor d' un atac turc, ho col·loquen com a enginyer militar. A l 'abril es trasllada a Florència. Isabel el crida a Màntua, però es nega a anar. Leonardo es dedica novament a la pintura. S 'exposa a Florència el primer cartó, avui perdut, de La verge i el Nen amb Santa Anna. El quadre de Santa Anna, la Verge i el Nen (Louvre) potser també d’ aquesta època. És curiós veure que la Verge I Santa Anna semblen de la mateixa edat i els seus cosso semblen fondre’s en un de sol. Apart d’aquest gran dinamisme crida l’atenció el paisatge del fons que sembla alçar-se i omplir tot el fons. També d’aquesta època és La Verge del fus. És una quadre amb una iconografia molt particular, també amb un paisatge molt ressaltat i amb gran protagonisme. Sembla que el Nen està mirant el fus que te forma de creu amb intensitat, com si sabés que patirà la passió i que Maria intenta amb un gest maternal apartar-lo, sense èxit.


Santa Anna, la Verge i el Nen